אם תרצו אין זו הסמכות. תביעה כספית בעילת ירושה על ציר שוייץ ישראל- פסק דין של השופטת אורית בן דור ליבל

תביעה שנעה על הציר שוויץ - ישראל ועסקה בזכויות בניין בבאזל שהותירה הסבתא גררה את השאלה בה הייתה צריכה לפסוק השופטת אורית בן דור ליבל היא האם מדובר בתביעה כספית או אם מדובר בתביעת ירושה . מענה לשאלה הזו ככל הנראה לא עזר לתובעות לא מכאן יכלו ולא מכאן יכלו להשיג את התוצאה אליה כיוונו .

צילום: אתר הרשות השופטת רקע: קנבה

מפסק הדין החולש על 21 עמודיו השאלה בגינה התביעה עוסקת מקבלת הכרעה עם כניסה לעובי הקורה בגין עילתה שמאחר ובאם מדובר מכוח דיני הירושה שהרי בית משפט בישראל מוסמך לדון בירושתו של אדם רק אם מקום מושבו בעת פטירתו היה בישראל או אם הניח נכסים בישראל. אם יקבע שלבית משפט יש סמכות בינלאומית לדון בתביעה תיאלץ בן דור לשאלה האם בית משפט בישראל הוא גם הסמכות לדון בה .התביעה המדוברת הוכתרה כ כ"כספית בין יורשים שעילתה בירושה" בה עתרו התובעות לחייב את הנתבע – דודן – לשלם להן סך של 1,209,440 פרנקים שוויצרים. הנתבע עתר באמצעות עורכת דינו אינגריד הר אבן למחיקת התובענה על הסף מפאת חוסר סמכות בינלאומית לדון בה.התביעה הוגשה ע"י שתי תושבות שוויץ שסבתן הלכה לעולמה כנגד דודן לאחר שזו נפטרה בשוויץ ולאחר שהעניקה במתנה לילדה שעלה לארץ ב 2016 בניין מגורים בבאזל שבשוויץ תוך ששמרה לעצמה את הזכות להשתמש בנכס או לקבל את פירות השכרתו לאריכות ימיה. הבן כבר הספיק למכור את הנכס טרם מותה ב2018 במקביל מפרטי פסק הדין עולה כי המנוחה הותירה אחריה שתי צוואות ועניינם כבר ראה את בית המשפט בשוויץ . קיזוז אותו ציינה הסבתא בצוואה גרר את ההליך מאחר ובצוואה ישנו איזון אותו ציינה הסבתא בשפה הגרמנית שבה נכתבה הצוואה כולה בה יש לאזן עפ"י שווי הנכס .בפסק הדין אף עולה ערכו עפ"י חוות דעת השמאי שמצביע על שוויו בעת פטירת המנוחה בסך של 2.280.000 פרנק שוויצרי ומכאן תבעו הנכדות את מחציתו ע"ס 1.142.500 פרנק שוויצרי עליהם הוסיפו בכתב התביעה הפרשי הצמדה וריבית.

ביקשה לדחות על הסף
עורכת הדין אינגריד הר אבן
צילום:( עמוד הבית של עורכת הדין)

לטענת התובעות מכוח הוראה זו בצוואה יש לאזן את שווי הנכס שקיבל הנתבע במתנה מהמנוחה עובר לפטירתה נכון לשוויו במועד פטירתה, כנגד שווי העיזבון במועד פטירתה. התובעות צירפו לכתב התביעה "דו"ח רשמי בדבר נכסי עיזבון המורישה למועד פטירתה" לפיו שווי העיזבון במועד פטירת המנוחה הסתכם בסך של 5,000 פרנק שוויצרי בקירוב בלבד (סעיף 8 וסעיף 27 לכתב התביעה; נספח 10). על יסוד חוות דעת שמאי שצורפה לכתב התביעה העריכו התובעות את שווי הנכס למועד פטירת המנוחה בסך של 2,280,000 פרנק שוויצרי (נספח 4). על כן טוענות התובעות שיש לחלק את השווי הכולל של העיזבון בין הצדדים (היורשים) ביחס לחלקיהם בעיזבון, ובאופן שעל הנתבע לשלם לידיהן סך של 1,142,500 פרנק שוויצרי בתוספת ריבית והפרשי הצמדה, ובסה"כ 1,209,440 פרנק שוויצרי.

עורכת דינו של הדוד אינגריד הר אבן ביקשה למחוק את התביעה על הסף בטענת חוסר סמכות טענה אשר קיבלה פירוט מנומק ע"י בן דור הכולל תחשיבים של גם לו היה סמכות לקבל את טענות התובעות בנוגע לעילת התביעה
ופירטה מדוע יש לקבל את טענת חוסר הסמכות כפי שהציגה הר אבן וע"כ פסקה על דחיית התביעה על הסף.

לעניינים נוספים

עקבו אחרינו

במערכת

Previous
Next

הצטרפו לניוזלטר שלנו

בהשארת פרטים אתם נשארים מעודכנים,
פסק דין שטורף מחדש את הקלפים, שינוי חקיקה, החלטה חריגה,
בהרשמה מהירה ישירות למייל