פסק דין של בית המשפט העליון, בראשות השופטת יעל וילנר, הוביל לדיון עקרוני בעולם דיני הירושה. בהחלטה מהותית, שנכתבה בהסכמת השופטים חאלד כבוב ויחיאל כשר, נקבע כי כאשר בן הזוג הנותר בחיים בוחר להסתלק מעיזבון בן זוגו המנוח, והצוואה לא כוללת מנגנון של "יורש במקום יורש", אין לראותו כמי שירש את העיזבון מלכתחילה.
הסיפור שהוביל לפסק הדין
בשנת 2007 ערכו בני זוג צוואות הדדיות, בהן הורישו את רכושם האחד לשנייה, ולאחר פטירתם לילדיהם בשלושתם – בחלוקה שאינה שוויונית: 80% מהעיזבון יועדו לבן, ו-10% בלבד לכל אחת מהבנות. לאחר מות הבעל, האישה בחרה שלא לפעול לקבל את העיזבון אלא הסתלקה ממנו.
בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק כבר בשנה שעברה כי הסתלקות האם גרמה לכך שהעיזבון יחולק בהתאם לכללי הירושה שבחוק, כלומר שליש לכל ילד, ולא לפי ההוראות שבצוואות ההדדיות. הבן, שראה עצמו מקופח, ערער לעליון בתקווה לשנות את ההכרעה.
ההכרעה: הצוואה איבדה את תוקפה
שופטי העליון דנו במקרה כבערעור "בגלגול שלישי" בשל הסוגיה המשפטית העקרונית שהציף: האם הסתלקות בן הזוג שנותר בחיים משנה את חלוקת העיזבון שנקבעה בצוואות ההדדיות?
השופטת וילנר פסקה כי ברגע שהאם הסתלקה מהעיזבון, לא ניתן לראות בה יורשת, וכי העיזבון יחולק על פי כללי הירושה שבחוק – שליש לכל ילד. היא הדגישה כי במקרה זה, הצוואות לא כללו הוראה של "יורש במקום יורש", מה שהביא ל"איפוס" החלוקה הקבועה בצוואה.
ההשלכות
החלטה זו מטלטלת את עולם הצוואות ההדדיות, שכן היא מדגישה את חשיבות הכללת מנגנונים מפורשים למקרה של הסתלקות. על פי פסיקת העליון, אם יורש פוטנציאלי בוחר לוותר על חלקו, חלוקת העיזבון תתבצע בהתאם לחוק הירושה ולא לפי רצון המוריש כפי שנקבע בצוואה.
פסק הדין נכתב כולו ע"י השופטת יעל וילנר ואל דעתה הצטרפו יתר חברי ההרכב השופטים כאבוב וכשר
עו"ד שרי וייס, שייצגה את הבן יחד עם עו"ד דניאל ארנסט, עו"ד חיים שטרן ועו"ד אור סיסמה, ככל הנראה מהפסיקה נשארו עם אכזבה עמוקה מההכרעה, .
מנגד, עורכי הדין ברק ובעז קראוס, שייצגו את האחיות, יכולים להיות שבעי רצון מתוצאת פסק הדין, ושהרי מתוקף טענותיהם ניתן לראות כי פסק הדין מחזק את ודאות כללי הירושה.
יכולים להיות שבעי רצון מהתוצאה
מימין עורך הדין ברק קראוס משמאל עורך הדין בועז קראוס
(צילום: אתר הבית של משרד עורכי הדין)
יש שיראו בהחלטה מהווה תמרור אזהרה למורישים המבקשים להבטיח כי רכושם יחולק בהתאם לרצונם – גם במצבים לא צפויים.