בצעד מבורך יש לציין שעשוי לשנות את פניה של מערכת המשפט לענייני משפחה בישראל,אישרה אמש ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק שהניח יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ שמחה רוטמן. ההצעה קובעת כי ניתן יהיה לפרסם פסקי דין מבתי המשפט למשפחה ומבתי הדין הרבניים — אף שמדובר בהליכים המתנהלים לרוב בדלתיים סגורות — ובלבד שיושמטו מהם כל פרט מזהה.
המהלך נועד לתקן את אחד מהעיוותים המהותיים בשקיפות המוסדות המשפטיים בישראל. כיום, בהתאם לחוק בתי המשפט, ענייני משפחה ומעמד אישי נידונים באופן אוטומטי בדלתיים סגורות, כאשר פרסום תוכן הדיונים או פסקי הדין נאסר כל עוד לא ניתנה רשות מפורשת מבית המשפט. בפועל, כפי שמציין ח"כ רוטמן, מרבית פסקי הדין בתחום אינם נגישים לציבור או לקהילת המשפט – תוצאה היוצרת "מערכת צדק חשאית".
למה זה חשוב?
היתרון המרכזי בהצעת החוק הוא הגברת השקיפות: פסקי דין בענייני משפחה כוללים סוגיות עקרוניות ומשמעותיות הנוגעות לחיי היום-יום של אזרחים רבים — מזונות, חלוקת רכוש, זמני שהות , ניכור הורי אפוטרופוסות ועוד. היעדר פרסום הפסקי הדין יוצר חוסר אחידות בפסיקה, מגביל את הציבור ואת אנשי המקצוע מלהכיר מגמות משפטיות חדשות, ומקשה על ביקורת ציבורית לגיטימית.
ההצעה שומרת על איזון בין אינטרס הציבור לדעת לבין שמירה על פרטיות בעלי הדין. בהתאם לנוסח המוצע, שר המשפטים יקבע בתקנות אילו פרטים יש להשמיט – לרבות שמות הצדדים, ילדיהם וקרוביהם, כתובות, מקומות עבודה, שמות מוסדות חינוך וכל פרט אחר שיש בו כדי לזהות את המעורבים. בכך נשמרת ההגנה הנדרשת על פרטיות המשפחות, לצד האפשרות לפרסם את ההיגיון המשפטי והמסקנות המשפטיות שעל פיהן פסקי הדין מתקבלים.
חיזוק אמון הציבור במערכת המשפט
המהלך עשוי לחזק את אמון הציבור במערכת בתי המשפט למשפחה, שסובלת לעיתים מביקורת על חוסר שקיפות, אכיפה בלתי עקבית ולעיתים אף הטיה לכיוון מגדרי. פרסום ההחלטות יאפשר דיון ציבורי, אקדמי ומשפטי רחב, יצמצם את תחושת השרירותיות, ויאפשר גם לנפגעים מקיומה של מערכת חסויה למצוא הד לרחשי ליבם.
לצד זאת, קיימת גם חשיבות רבה לפרסום פסקי הדין לצורכי הדרכה משפטית והכוונת שופטים בערכאות נמוכות יותר. עורכי דין, אקדמאים ושופטים יוכלו ללמוד מההנמקות, לפתח כלים מקצועיים עדכניים, ולחזק את עקרונות המשפט האחיד והשוויוני.
"פסקי הדין בתחום אינם נגישים לציבור או לקהילת המשפט"
יוזם החוק חבר הכנסת שמחה רוטמן
סיכוי טוב לאישור
בשל העובדה שמדובר בהצעת חוק ממשלתית הנתמכת על ידי יו"ר ועדת החוקה, ובשל ההסכמות המסתמנות בין משרד המשפטים לוועדה בנוגע לאופן הסרת הפרטים המזהים, סביר להניח כי ההצעה תעבור את ועדת השרים ותקודם לקריאה ראשונה כבר בתקופה הקרובה.
אם תאושר סופית, יהפוך הצעד הזה לאבן דרך משמעותית בדיני המשפחה בישראל — ויבשר עידן חדש של שקיפות, נגישות משפטית וצדק פתוח לציבור.לו יהי…