עם מי להישאר עם אשתי או עם המאהבת?

כמטפלת, כמעט שאיני נתקלת באנשים המגיעים ביוזמתם לטיפול כשהם מנהלים רומן מחוץ לנישואים. בדרך כלל מגיעים אליי זוגות שבורים וכואבים לאחר גילוי בגידה. הבקשה של בוגד לעזור לו בהחלטה באיזו מערכת יחסים לבחור, משום שאינו רוצה לנהל חיים כפולים, מעמידה אותי כאשת טיפול בפני דילמה קשה: האם תפקידי לשמר את הנישואין, או האם תפקידי להעניק לו לגיטימציה לפירוק הקשר? התחבטות בסוגיה זו הביאה אותי להשאיר דילמה זאת פתוחה ולהתמקד בהבנת המצב והגורמים לו.

מאת רונית כהן זמורה- מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי.

הבנת הסיבות לרומן
כיום יש גישות שונות המסבירות את הצורך במערכת יחסים נוספת. הסיבה השכיחה ביותר היא כי רומן מאותת על מערכת יחסים בעייתית, הוא בא לפצות על משהו שחסר ובא למלא את החלל. הוא מצביע על כך כי אחד מבני הזוג חש בדידות או מרגיש שהנישואין לא מתפקדים. כך שיש בו כדי להצביע על כך שמערכת היחסים הסתיימה.
ההנחה המקובלת היא שאינטימיות טובה מביאה לנאמנות ואין שום צורך לחפש במקום אחר. כי אם אתה מרגיש בבית מוערך, נחשק ובטוח מדוע לחפש במקום אחר? לפי גישה זאת הרומן הוא תוצאה של חוסר.
גישה נוספת אומרת שיש לחפש את הסיבות לבגידה באדם עצמו. הבגידה באה כדי לספק צרכים פנימיים של אדם ואינה קשורה לטיב מערכת היחסים שלו. היא באה כדי לענות על הצורך לגיוון, לריגוש, לגילוי עצמי ורצון לחזור ולהרגיש צעיר. הוא באה כדרך לשכך כאב של משבר בתחומים שונים בחיים ולתת מקום למימוש פנטזיה.
לכן בשלב הראשון של הטיפול יש לבדוק את הסיבות לבגידה, האם כתוצאה מהתרחקות, ניהול היחסים ביניהם כמו שותפים, או שיש בבגידה להצביע על משבר אישי או צורך אישיותי. הרומן מאפשר לבוגד לצאת ממצב רגיל לעבר ריגוש ופנטזיה. הוא נפגש עם המאהבת במצבי חיים גנובים, שבהם שניהם פנויים רק אחד בשביל השני, ללא משימות יומיות מתישות וחד גוניות. השאלה הנשאלת היא מה יקרה כאשר הפנטזיה תעבור והמציאות תתגלה?
סודות המשיכה לשתי הנשים
בדרך כלל בן זוג מנהל רומן עם מישהי הדומה לבת הזוג שלו, מאחר שאנשים נמשכים לאהוביהם באותו אופן שבו נמשכו לבני זוגם. אותן סיבות לא מודעות שהביאו למשיכה לאשתו הן שהביאו למשיכה למאהבת. כך שלעיתים קרובות הרומן הוא שכפול של מערכת היחסים הראשונה, כפי שהייתה בתחילתה.
היחסים עם הרעיה שונים מאוד מהיחסים עם המאהבת, שאיתה הוא נפגש לשעות גנובות השייכות רק להם. הבוגד זוכה לתשומת לב מלאה מהמאהבת שמחכה שם רק בשבילו. השאלה הנשאלת היא מה יקרה אם הבוגד והמאהבת ייכנסו לשגרת יחסים, האם גם כאן תדעך התשוקה והלהט כפי שקרה עם הרעיה?
לפי הפסיכולוג מיטשל, הבוגד מוצא ביחסיו עם המאהבת את התשוקה החסרה לו בזוגיות, שבעקבותיה הוא חש חידוש הרפתקה וריגוש. לעומת זאת מערכת יחסיו עם הרעיה מבוססת על אהבה, שבסיסה שימור ההמשכיות, היציבות והוודאות. בסיסים אלו הם אבן נגף לכל שינוי או חידוש בחיים של כל אחד מהם. הבעיה היא שהתשוקה סופה להתפוגג והאהבה מסוכנת משום שהיא הופכת את החיים הזוגיים לריקים מתוכן.
איך פותרים את הבעיה?
הפסיכולוגית אסתר פרל מאמינה שבחייו של אדם יש 7-6 מערכות יחסים. מערכות אלו יכולות להיות עם אותו בן זוג או עם בני זוג שונים. הדבר תלוי אם הזוג מסוגל לשנות ולהתאים את עצמו מחדש לכל מערכת יחסים שנוצרת. זוגות שאינם משכילים להתאים עצמם למערכת המשתנה, מוצאים עצמם מחליפים בכל פעם בן זוג.
הבוגד ורעייתו לא השכילו ולא השקיעו בזוגיות שלהם כדי להיות רלוונטיים אחד לשני ולכן נוצר ריחוק. החלל הזה אפשר למערכת היחסים של הבוגד עם המאהבת לשגשג, מאחר שהבוגד מצא שם את התשוקה שאבדה. באופן זה נוצר פיצול בין תשוקה לאהבה.
אפשר לראות את הפיצול הרווח בין אהבה לתשוקה דרך עיניו של הפילוסוף פרידריך ניטשה, לפיו הרומנטיקה ביחסים היא כמו גבר ואישה, אשר בונים בשקיקה ארמונות בחול ומודעים לגאות ההולכת וקרבה, אך הדבר אינו מונע מהם את להט העבודה. הרומנטיקה כמוה כמחזורי גאות ושפל – היא באה והולכת, אובדת ונגלית מחדש. בהמשך לאותו משל, האהבה דומה לטירות הגדולות והמשעממות, שימשיכו לעמוד לנצח. לפי ניטשה, אמנם ארמונות החול דורשים השקעת מאמץ לבנייה מחודשת באופן חוזר ונשנה, אך הדבר מאפשר קיום שינויים מתמידים וגמישות בקשר. לכן, על הזוג לטפח את הרומנטיקה באופן כזה, ש"המציאות הופכת לפנטזיה והפנטזיה הופכת למציאות" (סטיבן מיטשל). באופן זה מספקים היחסים לבני הזוג הן ביטחון וקביעות והן אהבה וריגוש.
אחרית דבר
השאלה עמה הבוגד יצטרך להתמודד היא האם הבגידה באה להחריב את הזוגיות הקודמת ולהחליף אותה במערכת חדשה, או שהיא באה להחליף את מערכת היחסים עם הרעיה לגרסה בריאה, מודעת ונעימה, המאפשרת לשלב אהבה ותשוקה.
לשם כך הבוגד צריך לשאול את עצמו למה הוא הכי יתגעגע אם הוא יסיים את הקשר עם אשתו ולמה הוא יתגעגע אם יסיים את הקשר עם המאהבת. מה הוא רוצה לשמר מכל אחת ממערכות היחסים.
הבוגד צריך להבין שמה שקיים בינו ובין המאהבת אינו מעיד על מערכת היחסים העתידית שלו, עליו לקחת בחשבון שגם מערכת יחסים זאת עלולה להגיע לאותו מקום שבו הוא נמצא עם הרעיה.
לכן עליו להחליט, האם הוא מוכן להשקיע בשיקום היחסים עם אשתו ולהביא אותם לכדי שינוי לטובה, או להמשיך בדרך חדשה.


רונית כהן זמורה- מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי.
מחברת הספר ״תחנות החיים של הזוגיות״ – מדריך עבודה עצמית בזוגיות מ-א׳ ועד ת׳.

לעניינים נוספים

עקבו אחרינו

במערכת

Previous
Next

הצטרפו לניוזלטר שלנו

בהשארת פרטים אתם נשארים מעודכנים,
פסק דין שטורף מחדש את הקלפים, שינוי חקיקה, החלטה חריגה,
בהרשמה מהירה ישירות למייל