תשובות שלאלות אנו למדים מתוך המנהג הידוע בבתי כנסת: לאחר שהקורא בתורה קורא את הפסוק האחרון בספר, כל הקהל קורא ביחד בקול רם: "חזק חזק ונתחזק!(מקור המנהג בספרו של אבודרהם, סדר הוצאת ספר תורה. ערוך השולחן, אורח חיים, סימן קלט, סעיף טו).
המקור של המנהג לוקח אותנו לאחור, אל יהושע בן נון.
בתחילת ספר יהושע, מסופר איך יהושע מקבל את ההנהגה של עם ישראל וממלא את מקומו של משה רבינו. הקדוש ברוך הוא מעודד את יהושע ואומר לו: "רַק חֲזַק וֶאֱמַץ מְאֹד, לִשְׁמֹר לַעֲשׂוֹת כְּכָל הַתּוֹרָה אֲשֶׁר צִוְּךָ מֹשֶׁה עַבְדִּי, אַל תָּסוּר מִמֶּנּוּ יָמִין וּשְׂמֹאול… לֹא יָמוּשׁ סֵפֶר הַתּוֹרָה הַזֶּה מִפִּיךָ, וְהָגִיתָ בּוֹ יוֹמָם וָלַיְלָה, לְמַעַן תִּשְׁמֹר לַעֲשׂוֹת כְּכָל הַכָּתוּב בּו".
על פי המדרש, כשאלוקים דיבר עם יהושע, יהושע אחז בידיו את ספר התורה – וזו משמעות המילים "ספר התורה הזה", זה שבידיך. וכאשר יהושע סיים לקרוא בו, הקדוש ברוך הוא אמר לו "חזק". זה המקור לכך שכאשר מסיימים לקרוא ספר שלם בתורה, קוראים את קריאת החיזוק "חזק חזק ונתחזק".
מה משמעות האיחול הזה? מה הקשר בין "חזק" לתורה?
אומר התלמוד: "רק חזק ואמץ מאד לשמור ולעשות ככל התורה – 'חזק' בתורה, 'ואמץ' במעשים טובים".
ברוח זו, אנחנו מאחלים "חזק" כדי לחזק את עצמנו בלימוד, שנמצא בעצמנו את הכוח להשתפר ולהתחזק בתחום. חשוב לשנן ולחזור שוב על התורה שלמדנו, כדי לא לשכוח
היכן הזוגיות פוגשת את הקריאה 'חזק,חזק ונתחזק'?
לכל זוג תורה משלו. תורה מלשון להורות, לכוון להדריך. הכוונה למערכת ערכים שמובילה אותם ומכתיבה את המעשים. לכל זוג סדרי עדיפויות, הנאות ושפה משלהם. אוי לו לזוג שאתגרי המציאות מבלבלים את סדרי העדיפויות ומשכיחים את התורה מהם.
מתוך הקליניקה:
זוג נשוי שבע שנים מספרים על הקשיים שלהם.
הבעל- אני משקיע, מתאמץ, מנסה לפנק אותה במתנות, קם בבקר מוקדם לילדים והיא לא רואה כלום.
האישה- מה, מתי הפעם האחרונה שהבאת לי מתנה? מתי הפעם האחרונה שהכנת אוכל בבית או שטפת כלי?
הבעל- את צודקת, כבר התייאשתי מלנסות לעשות דברים בשבילך כי את לא רואה ואת לא עושה בשבילי בחזרה..כבר הפסקתי.
הבעל מהסיפור שכח את התורה ולא רק ששכח אלא גם הרפה מהמעשים. לדבריו בגלל שאשתו לא העריכה את מעשיו ולא הפגינה הדדיות הוא זנח את תורתו. ולכן הגיעו לקצה… אם בתורה הפנימית שלך אתה רוצה לקחת חלק בעבודות הבית כי כך נכון לך, אם אתה רוצה לפנק את אישתך במתנות או בארוחה כי זה הבעל שאתה רוצה להיות , אז מדוע הפסקת? כי היא לא העריכה או ראתה? האם אתה פועל בזוגיות כדי לזכות בנקודות אצל אישתך או כי כך אתה מאמין שנכון וראוי להתנהג בזוגיות?
רק חזק ואמץ מאד, למרות שלפעמים קשה ומאתגר, לשמור לעשות ככל התורה שלך, אל תסור ממנו ימין ושמאל למען תשמור לעשות ככל הכתוב בו. כי זו הדרך לזוגיות בריאה, לשמור על המצפן הפנימי שלי ולא משנה היכן אני עומד על פני כדור הארץ.
מה מחזק זוגיות? שמירה על התורה הפנימית שלהם שהיא מביאה לידי מעשים טובים ומשמחים. שמירה על התורה שינון שלה כדי להתחזק בעשיה שהרי לא תמיד הימים פשוטים לבני הזוג.
ומי לא זקוק במיוחד בימים אלה לחיזוק…
לסיום, נציין שלפי כללי המשפט העברי, ביצוע של פעולה שלוש פעמים נחשבת לדפוס פעולה מבוסס עם תוקף משפטי ("חזקה"). וכשאנחנו אומרים "חזק חזק ונתחזק" – מדגיש הרבי מליובאוויטש – אנחנו משלשים את ה"חוזק" והנחישות שלנו בלימוד התורה ומבטאים את עוצמת הקשר העמוק של כל אחד מאתנו עם התורה הקדושה.
אז… חזק, חזק ונתחזק!
שירה דיוק- מאמנת אישית לזוגיות ויועצת זוגית ברוח יהודית
בעלת תואר ראשון בחינוך וגיאוגרפיה ותואר שני בחינוך יהודי.
ברקע שנים של עבודה עם נוער שוליים- הבנת צרכי הנוער והתמודדות עם מעברי גיל ההתבגרות
ניהול מכינה קדם צבאית ,לימוד של שנים רבות על חסידות בבית מדרש לנשים (מתן, באור פניך)
מלמדת בבתי מדרש לנשים. עשייה נוספת גם בתחום של אומנות וכתיבה .