16 שנים לאחר שחתמה על צו הסתלקות מהצוואה תבעה את ביטולו בטענה שחתמה בניגוד לרצונה . – פסק דין מהשופט יהורם שקד

שלושה חודשים לאחר שסבה החזיר את נשמתו חתמה נכדתו על צו הסתלקות מהצוואה. המנוח בצוואתו ציווה את רכושו בחלוקה שווה זכויות בית בתל-אביב קראוון סרטים ושקופיות כך חילק בצוואה את רכושו . תצהיר ההסתלקות נערך שהיא מותירה את חלקה לאביה כאשר ב2005 ניתן צו קיום הצוואה בהתאם להסתלקותה. 16 שנים לאחר מכן ב2021 פנתה הנכדה לרשם לענייני ירושה ע"מ לבטל את צו הסתלקותה עליו חתמה בטענה שהחתימה נעשתה בניגוד לרצונה לשאלת השיהוי בהגשת התביעה טענה כי כוחותיה הנפשיים לא עמדו לה להגיש תובענה זו .
במסגרת תביעה זו ביקשה מינוי מומחה ע"מ להוכיח את מצבה הנפשי ומדוע נמנעה בחלוף השנים להגיש את ביטול ההסתלקות לבקשה זו הגיב הנתבע כי הוא מתנגד וכי לא ניתן לקבוע לאור התקופה הארוכה באופן ודאי את טענתה כי החתימה הוצאה ממנה בניגוד לרצונה השופט יהורם שקד הדן בתיק איפשר לתובעת להגיש חוות דעת מטעמה אך לא מינה מומחה ובהחלטתו דאז ציין כי לא ניתן לקבוע את התייחסותו לחוות הדעת בהתאם לשנים או לחשיבותה .
חוות הדעת לאור החלטתו של שקד הוגשה ב2שנת 2022 כך עולה מפסק הדין ומהחוות דעת עצמה:
"מכל האמור, ואם ניקח בחשבון את הכתוב לעיל על מאפייני הליבה של ההפרעה, את תיאוריה החוזרים והעקביים של האימה שחשה מהתעמתות מולו, נראה מובן כי שיטת ההימנעות אשר בחרה במקרה הנידון ואשר הייתה לרצותו ע"י החתימה על וויתור חלקה בירושה, והימנעות מהתמודדות עם אביה, בוודאי הגשת הליך משפטי נגדו, הייתה חלק מתסמיני הפתולוגיה הקשה, אשר נגרמה בעקבות ההתעללות הרגשית ארוכת השנים מצידו. רק לאחר שנים מהאירועים, טיפולים נפשיים, ריחוק פיזי לשנים ויצירת מערכת תמך משפחתית, הצליחה לאגור כוחות נפשיים לצורך הגשת תביעה זו…"
השופט יהורם שקד שבחן ושמע את הצדדים ניסה למצוא הסדר כלשהו שיניח את דעתם של הצדדים אך הניסיונות כשלו וע"כ ניגש לפסוק לפי מכלול הנסיבות הקיימות של התיק ובמרכזו של הנימוק לדחיית התביעה נימק שקד את ציר הזמן של החוות דעת אל מול הגשת התביעות עוד הוסיף ןהדגיש את נושא חוות הדעת וחקירתה אפיין באופן ברור על מה הסתמכה חוות הדעת ויותר מכל כתב כך :
"אף מקריאה מדוקדקת של חוות הדעת, המומחית איננה קובעת כי הייתה על התובעת מניעה שלא אפשרה לה לנקוט בהליכים משפטיים, אלא לכל היותר היא מביאה הסבר להימנעותה של התובעת מלנקוט בהליכים משפטיים. ברור כשמש כי לא בנקל תנקוט בת בהליך משפטי כנגד אביה או אמה, ובכך אין רבותא, ויחד עם זאת, השאלה שיש לשאול ועליה להשיב היא האם מצבה הנפשי של התובעת מנע ממנה לנקוט בהליך משפטי, בדיוק כפי שעשתה בהליך שבפני."
כואב בפסק הדין היה לשמוע על יחסי המשפחה של האב וביתו ולרצון לאחות את קרעי המשפחה בין ביתו ונכדיו ובנוסף לדחיית התביעה הטיל על ביתו של הנתבע הוצאות של 50,000 ₪ שכ"ט של עורך הדין דרור נאור שייצג נאמנה את האב .
ירצה כתב שקד יגבה אותם לא ירצה לא ייגבה .

לעניינים נוספים

עקבו אחרינו

במערכת

Previous
Next

הצטרפו לניוזלטר שלנו

בהשארת פרטים אתם נשארים מעודכנים,
פסק דין שטורף מחדש את הקלפים, שינוי חקיקה, החלטה חריגה,
בהרשמה מהירה ישירות למייל