ארוחת החג הראשונה כגרוש – איך מתמודדים עם השינוי?

הגרוש בסעודת החג מרגיש כאילו הוא עומד למשפט

צילום:AI

רונית כהן זמורה- מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי.

החג תמיד היה סמל למשפחתיות, חום ושגרה מוכרת. פרצופים אהובים, אותם מאכלים אהובים, אותם אנשי משפחה שומרים על המסורת כמו בכל שנה יושבים סביב השולחן, אולי עם תוספת של פעוט שנולד במהלך השנה. אבל עבורך, הכול מרגיש אחרת. הכיסא הריק לידך מזכיר את השינוי הגדול, והלב כבד בתחושת אובדן וגעגוע. זהו החג הראשון שלך לאחר הגירושין, ותחושות של בדידות, כאב וחוסר ודאות מציפים אותך. אתה יושב בחסר, ללא בת הזוג שעתה הפכה לגרושתך, ואולי ללא ילדיך, אתה מרגיש כאב גדול וריק בלב, מחנק ממלא את גרונך ואתה משקיע מאמץ רב באיפוק. איך מתמודדים עם הרגעים הקשים האלו? איך מוצאים משמעות ושמחה גם במציאות החדשה? במאמר הזה נבחן דרכים מעשיות להתחזק ולמצוא דרך חדשה בתוך המורכבות הרגשית.

 

תחושת הפגיעות גדלה דווקא בתקופת החגים , כי מה שניתן לסבול במהלך היומיום הופך תקופה זו קשה להכלה.

ארוחה משפחתית אצל גרושים טריים עלולה להיות מביכה וכואבת מאוד. יש משהו במפגש שמחדד את נושא ההישגים מחד, והכישלונות מאידך. המפגש מהווה במה בה כל אחד מבני המשפחה מספר כמה הצליח השנה ומה הוא השיג. אך אצל הגרוש, המפגש הזה מבליט את החוסר שלו ומדגיש ביתר שאת את ההפסד. היא חושפת אותו בקלונו. כאילו אומר "תראו מה אין לי בחיים".

הגרוש בסעודת החג מרגיש כאילו הוא עומד  למשפט. מצד אחד הוא חש שיושבי השולחן שופטים אותו ובוחנים אותו בשל מצבו החדש. ומצד שני הוא חש כישלון, אשמה גדולה ובושה.

הגרוש הטרי מגיע לסעודת החג לבד הוא מגיע ללא מעטפת הגנה של הילדים ומשפחה. בשל כך, עולה בו תחושת השונות, הריקנות והבדידות, דבר שמקשה עליו לשאת את החוויה המשפחתית. הוא חושב מה הטעם לשבת ליד האחים עם הילדים כאשר אני לבד. יש הנוטים  להרגיש כאילו חזרו למעמד של ילד קטן שמסב לשולחן החג. לעומת זאת כאשר הגרוש מגיע לסעודת החג מלווה בילדיו, הוא חש פחות חשוף, מאחר שהילדים משמשים עבורו הגנה. הופעתו בלוויית משפחה משדרת "הכול בסדר", לעומת המצב בו הוא עלול להרגיש חשוף בצריח.

 

אסטרטגיות לחיזוק הרגשה חיובית ויצירת חוויה משמעותית גם במצב החדש

  1. שינוי נקודת המבט
    במקום לראות את החג כתקופה שמדגישה את החסר, ניתן לבחור להתמקד בהזדמנות ליצור מסורת חדשה. שינוי נקודת המבט מאפשר לשחרר את העבר ולבנות מציאות חיובית ומעצימה יותר.
  2. יצירת מסורת חדשה
    לא חייבים להיצמד למסורות ישנות שיכולות להעלות רגשות קשים. יצירת מסורות חדשות, כמו טיול בטבע, מפגש עם חברים קרובים, או ארוחה אינטימית באווירה נעימה, יכולה לעזור להכניס משמעות מחודשת לחגים.
  3. אפשר לפצל את המפגש לשניים

בחלק הראשון של הערב גייסו את עצמכם לקראת ארוחת החג, בחציו השני של הערב, ארגנו לעצמכם מפגש עם חברים קרובים שנעים לכם איתם.

  1. יש עוד ימי חג

יש ימי חג נוספים. גם אם הילדים לא אתכם תוכלו בהמשך החג לקבוע אתם ולציין איתם את החג. בנוסף, החגים הם מעגליים, אם הילדים לא אצלך השנה, הם יהיו אצלך בשנה הבאה.

  1. תכנון מראש
    אחד האתגרים של החגים הוא חוסר הוודאות. תכנון מראש יכול להפחית חרדה ולתת תחושת שליטה. קביעת פעילויות נעימות, תכנון זמנים עם הילדים (במידה ויש) או קביעת מפגשים עם אנשים תומכים יכולים לעזור להרגיש מוכנים יותר.
  2. פעלו למען עצמכם

נצלו את ימי החופשה המתלווים לחג לעשות דברים בשביל עצמכם שיגרמו לכם הנאה (תכננו זאת מראש). קבעו פעילויות להטענת מצברים.

  1. טיפוח קשרים תומכים
    תקופות חגיגיות עשויות להדגיש תחושת בדידות, ולכן חשוב להקיף את עצמנו באנשים שמעניקים תמיכה וחום. אפשר ליזום מפגשים עם חברים קרובים, להצטרף לאירועים קהילתיים או אפילו להתנדב ולתת לאחרים – דבר שיכול להעצים ולמלא משמעות.

8 חיזוק ההערכה העצמית
החגים הם זמן טוב להתמקד בחוזקות האישיות, בהישגים ובתהליכים חיוביים שהתרחשו במהלך השנה. ניתן לכתוב רשימה של דברים חיוביים שהצלחנו בהם או להודות לעצמנו על הדרך שעברנו.

  1. דגש על הרגעים הקטנים
    במקום לחפש שלמות, ניתן להתמקד ברגעים קטנים של שמחה. לשתות כוס קפה בבוקר בשקט, לקרוא ספר טוב, לשמוע מוזיקה אהובה או פשוט להנות מנוכחות נעימה – כל אלה יכולים להעניק תחושת סיפוק ורוגע.
  2. שימוש בכלים של מיינדפולנס ורוגע
    תרגילי נשימה, מדיטציה, יוגה או אפילו כתיבת יומן רגשות יכולים לעזור לווסת את הרגשות ולהכניס תחושת איזון ורוגע בתקופה טעונה רגשית.
  3. פנייה לעזרה מקצועית במקרה הצורך
    אם התחושות הקשות מתגברות, חשוב לדעת שלגיטימי לפנות לעזרה מקצועית. טיפול רגשי, קבוצות תמיכה או שיחות עם איש מקצוע יכולים להוות מקור משמעותי לעיבוד הרגשות ולמציאת כיוון חדש.

 

החגים יכולים להיות אתגר, אך עם גישה חיובית ויצירתיות ניתן להפוך אותם לתקופה מחזקת ומעצימה. במקום להתמקד במה שהיה, אפשר לייצר הזדמנויות חדשות ולמצוא משמעות חדשה גם במציאות המשתנה.

הארוחה המשפחתית הראשונה מוסיפה כאב על כאב, היא מחדדת את המצב החדש. אך זהו מצב זמני בר חלוף, מאחר שהגרוש נמצא בפתחו של פרק חדש בחייו, הטומן בחובו אפשרויות ותקוות חדשות. הרי  שתחושה זאת תלך ותתעמעם עם הזמן ובמקומה תבוא תחושה של התחדשות ואיכות חיים טובה. צריך רק סבלנות…

 

 

רונית כהן זמורה- מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי.
מחברת הספר ״תחנות החיים של הזוגיות״ – מדריך עבודה עצמית בזוגיות מ-א׳ ועד ת׳.

 

לעניינים נוספים

עקבו אחרינו

במערכת

הצטרפו לניוזלטר שלנו

בהשארת פרטים אתם נשארים מעודכנים,
פסק דין שטורף מחדש את הקלפים, שינוי חקיקה, החלטה חריגה,
בהרשמה מהירה ישירות למייל