בית המשפט לענייני משפחה באשדוד, בראשות השופטת עפרה גיא, קיבל תביעתה של אם נגד אב ילדיה בגין הפרת זמני השהות עם ילדיהם הקטינים, כפי שנקבעו בפסקי דין קודמים. השופטת פסקה כי האב יחויב בפיצוי בסך כולל של 88,250 ש"ח, לאחר שנקבע כי הוא נמנע מלקיים את זמני השהות המוסכמים.
הרקע למחלוקת
הצדדים נישאו בשנת 1996, ולזוג נולדו ארבעה ילדים – שני בגירים ושני קטינים. לאחר פרידתם בשנת 2017, חתמו על הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין, ובו נקבעו הסדרי ראייה. אולם, בעקבות תלונות האם כי האב אינו מקיים את זמני השהות, נחתם בשנת 2020 הסכם נוסף, בו הוסכם על הטלת סנקציות כספיות במקרה של הפרת ההסדרים.
למרות זאת, טענה האם כי האב הפר שוב ושוב את התחייבויותיו, נמנע מלפגוש את ילדיו, ולא שילם את הסנקציות שנקבעו, למעט מספר הפרות בודדות. בעקבות זאת, הגישה תביעה לחייבו בפיצוי כספי על פי המוסכם.
טענות הצדדים
האם טענה כי האב ניצל לרעה את ההסכמות, התחמק מקיום זמני השהות, וטען שוב ושוב כי מצבו הכלכלי אינו מאפשר לו לראות את ילדיו. עם זאת, הציגה ראיות לכך שהאב השקיע סכומי כסף משמעותיים בטיפולי יופי, נופשים ותיירות, ואף קיבל ירושה משמעותית. לדבריה, לא ייתכן ששיקולי נוחות שלו יעלו על טובת ילדיו.
מנגד, טען האב כי ההסכם הופרש בצורה שגויה, וכי האם פעלה בחוסר תום לב. הוא הדגיש כי מצבו הכלכלי קשה, כי אינו מחזיק ברכב, וכי ילדיו מסרבים להיפגש עמו למרות ניסיונותיו ליצור עמם קשר.
הכרעת בית המשפט
השופטת עפרה גיא קבעה כי האב אכן הפר את זמני השהות, וכי טענותיו הכלכליות אינן עולות בקנה אחד עם מציאות חייו ועם הנתונים שהוצגו לבית המשפט. היא דחתה את טענותיו על חוסר יכולת כלכלית, לאחר שהאם הציגה מסמכים המראים כי האב מחזיק בנכסים ובהכנסות.
בהתאם לכך, חויב האב לשלם לאם פיצוי של 88,250 ש"ח בגין הפרות זמני השהות, בתוספת 5,000 ש"ח הוצאות משפט.
סוף דבר
פסק הדין מדגיש את חשיבות עמידת ההורים בהסכמים שנחתמים בנוגע לילדיהם, וכן את החובה לקיים קשר רציף עם קטינים בהתאם לטובתם. בית המשפט הבהיר כי התחמקות מקשר עם ילדים או שימוש בטענות כלכליות בלתי מבוססות, לא יעמדו כהצדקה להפרת פסקי דין. כעת, על האב לעמוד בתשלום הפיצוי שנקבע, אחרת יידרש להפרשי ריבית והצמדה.