מאת ענבר דרור, בשיתוף עם רועי פולניצר
במאמר זה אנסה לעשות סדר לחבריי עורכי ועורכות הדין למשפחה שכל היום מדברים על מכשירי תגמול הוניים כמו מניות ו- RSU, אך ניכר שהם לא מבינים עד הסוף את התחום ואת מונחי היסוד. במאמר זה אעסוק רק בחוזים עתידיים מסוג חוזה אקדמה (FORWARD) מאחר והוא הסוג השכיח ביותר בגירושין (ולא בחוזים עתידיים מסוג עתידיות FUTURES).
מהו חוזה עתידי?
חוזה עתידי הוא חלק ממשפחת הנגזרים (ממש כמו אופציה). נכס נגזר הינו מכשיר פיננסי, שערכו תלוי בערכו של נכס בסיס (Underlying Asset) אחר. למשל, חוזה עתידי על מניה – שוויו נגזר משווי המניה שעליו הוא נכתב (כשהמניה היא נכס הבסיס במקרה דנן שלפנינו). דוגמא נוספת, חוזה עתידי על שע"ח שקל-דולר – ערכו נגזר מערכו של שע"ח שקל-דולר. משעה שהבנו את הרעיון של משפחת הנגזרים, נעבור להגדרה מהו חוזה עתידי. חוזה עתידי מוגדר כהתחייבות לקנות או למכור בעתיד:
• כמות מסוימת של נכס כלשהו שנקבע מראש הנקרא "נכס הבסיס" (Underlying Asset);
• במחיר עתידי שנקבע מראש הנקרא "המחיר העתידי" ;(Future Price)
• במועד עתידי שנקבע מראש הנקרא "מועד הפקיעה(Expiration Date) ".
במילים אחרות מדובר בהסכם בין שני הצדדים למסירה עתידית של סחורה/נכס, כאשר להבדיל מאופציה בחוזה העתידי ישנה התחייבות הן של הקונה והן של המוכר לבצע החוזה. כאמור, בהסכם נקבע מראש הנכס, הכמות, מועד והמחיר העתידי, כאשר במועד הקמת ההסכם אין תשלום.
האקטואר רועי פולניצר, הבעלים של "שווי פנימי" – מעריכי שווי בלתי תלויים, מוסמך כמעריך שווי מימון כמותי על ידי לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA), מוסמך כמומחה בינלאומי לניהול סיכונים פיננסיים (FRM) על ידי האיגוד העולמי למומחי סיכונים (GARP) ובעל תואר MBA (בהצטיינות) במנהל עסקים מאוניברסיטת בן גוריון. בשני העשורים האחרונים, האקטואר פולניצר ביצע אלפי הערכות שווי ועבודות ייעוץ כלכליות בארץ ובחו"ל בתחומים שונים, בהיקפים מצטברים של מיליארדי דולרים.
מונחים
נכס הבסיס – נכס שעל רכישתו/מכירתו העתידית סוכם בין הצדדים לעסקה בחוזה העתידי. למשל, באופציה על מדד ת"א 35 – נכס הבסיס הוא מדד ת"א 35, בעוד שבאופציות שקל-דולר נכס הבסיס הוא שע"ח שקל-דולר.
מחיר עתידי – מחיר שנקבע בין הצדדים בחוזה עתידי, הנגזר ממחיר נכס הבסיס ופרמטרים נוספים, כגון התקופה לפקיעה של החוזה העתידי.
מועד הפקיעה – היום האחרון לחיי החוזה העתידי.
חוזה אקדמה (FORWARD) – הסכם בין שני צדדים, לפיו מתחייב למוכר החוזה לספק לקונה נכס הבסיס במועד הפקיעה, במחיר שנקבע ביניהם בעת ביצוע העסקה (מחיר עתידי).
שוק החוזים העתידיים הוא שוק סגור שבו כמות הקונים שווה לכמות המוכרים (הכותבים). לכל חוזה עתידי יש מוכר (יוצר או "כותב" החוזה) ויש קונה (בעל או "מחזיק" החוזה) ושניהם ביחד יוצרים "חוזה". בעת יצירת ה"חוזה" מחזיק החוזה לא משלם לכותב החוזה מאום.
חוזה אקדמה (FORWARD) מנקודת מבטו של כותב החוזה
חוזה אקדמה (FORWARD) נותן בידי מחזיק החוזה (הנקרא גם בעל החוזה) את החובה לרכוש מכותב החוזה כמות מסוימת של נכס הבסיס במועד הפקיעה במחיר עתידי (K) כאשר מחיר השוק של נכס הבסיס במועד הפקיעה הוא .ST מניתוח אקטוארי אנליטי שלי של מכלול מצבי הטבע האפשריים לחוזה זה עולה ש-:
• אם ST > K אז תזרים המזומנים (Payoff) למחזיק החוזה הוא חיובי בגובה ההפרש ( K –ST ). בתסריט זה החוזה ימומש על ידי שני הצדדים (הן על ידי הצד המרוויח והן על ידי הצד המפסיד, למה? כי הם מחויבים לכך).
• אם ST = K אז תזרים המזומנים (Payoff) למחזיק החוזה הוא אפס!!! בתסריט זה החוזה ימומש על ידי שני הצדדים (הן על ידי הצד המרוויח והן על ידי הצד המפסיד, למה? כי הם מחויבים לכך).
• אםST < K אז תזרים המזומנים (Payoff) למחזיק החוזה הוא שלילי בגובה ההפרש ( ST –K ). בתסריט זה החוזה ימומש על ידי שני הצדדים (הן על ידי הצד המרוויח והן על ידי הצד המפסיד, למה? כי הם מחויבים לכך).
חוזה אקדמה (FORWARD) מנקודת מבטו של כותב החוזה
חוזה עתידי Forward נותן בידי כותב החוזה (הנקרא גם בעל החוזה) את החובה למכור למחזיק החוזה כמות מסוימת של נכס הבסיס במועד הפקיעה במחיר עתידי (K) כאשר מחיר השוק של נכס הבסיס במועד הפקיעה הוא .ST מניתוח אקטוארי אנליטי שלי של מכלול מצבי הטבע האפשריים לחוזה זה עולה ש-:
• אם ST > K אז תזרים המזומנים (Payoff) לכותב החוזה הוא שלילי בגובה ההפרש ( K –ST ). בתסריט זה החוזה ימומש על ידי שני הצדדים (הן על ידי הצד המרוויח והן על ידי הצד המפסיד, למה? כי הם מחויבים לכך).
• אם ST = K אז תזרים המזומנים (Payoff) לכותב החוזה הוא אפס!!! בתסריט זה החוזה ימומש על ידי שני הצדדים (הן על ידי הצד המרוויח והן על ידי הצד המפסיד, למה? כי הם מחויבים לכך).
• אםST < K אז תזרים המזומנים (Payoff) לכותב החוזה הוא חיובי בגובה ההפרש ( ST –K ). בתסריט זה החוזה ימומש על ידי שני הצדדים (הן על ידי הצד המרוויח והן על ידי הצד המפסיד, למה? כי הם מחויבים לכך).
יחידת מניה מוגבלת (RSU)
יחידת מניה מוגבלת (RSU- Restricted Stock Unit) היא סוג של תגמול הוני (קרי, מבוסס מניות) שחברות מנפיקות לעובדיהן. חוזה RSU הוא התחייבות מצד המעסיק להעניק לעובד מניה של החברה (או שווה ערך שלה במזומן) בתאריך עתידי מסוים, בכפוף לכך שהעובד יעמוד בתנאים מסוימים. תנאים אלו הינם "הגבלות" המוטלות על התגמול ההוני, כאשר תהליך העמידה בתנאים או מכונה "הבשלה" (Vesting, מלשון הבשלה) ולא "בישול". למעשה חוזה RSU שקול אפקטיבית מכל הבחינות המימונית המהותיות לחוזה אקדמה (FORWARD) על מניית החברה עם מחיר עתידי של אפס.
דוגמא לחוזים עתידיים בתיק גירושין
לפני כחצי שנה משרדי טיפל בתיק שבמסגרתו למתגרשת העובדת בחברת הייטק הוענקו על ידי אותה חברה 1,290 חוזי RSU למניות רגילות של החברה, כאשר שווי מניה רגילה של החברה נכון למועד ההענקה, בהתאם למצגי החברה המסתמכת בין היתר על חוות דעתם של מעריכי שווי חיצוניים, נאמד ב- 15 דולר למניה.
בראייה כלכלית מימונית, ניתן לראות ביחידות RSU כהתחייבויות חוזיות המשקפות הלכה למעשה חוזי אקדמה (FORWARD) על מניות החברה. למה? כי חוזה RSU הוא מצד אחד התחייבות של העובד לרכוש מהמעסיק מניה רגילה של החברה במחיר עתידי אפס בתום תקופת זכאות מוגדרת מראש ומצד שני התחייבות של המעסיק למכור לעובד מניה רגילה של החברה במחיר עתידי אפס בתום תקופת זכאות מוגדרת מראש. כעת אנתח שני תסריטים אפשריים לשוויו של כל אחד מ- 1,290 החוזים העתידיים שהוענקו למתגרשת נכון למועד הקרע, ברזולוציית החוזה העתידי הבודד תחת ההנחה שבמועד הקרע כל החוזים העתידיים כבר הבשילו (Vested).
הערה אינפורמטיבית: מאחר והמחיר העתידי של ה- RSU הוא אפס, אז ישנם רק שני תסריטים אפשריים לשווי החוזה העתידי, אבל ברור שאם המחיר העתידי היה שונה מאפס, אזי היו שלושה תסריטים אפשריים לשווי החוזה העתידי.
עוד נציין כי החברה שהעניקה את החוזים העתידיים למתגרשת היא חברה פרטית (כזו שמנייתה לא נסחרת בבורסה ועל כן אין למנייתה ציטוט בשוק פעיל). משכך הם פני הדברים, הרי שלצורך הערכת שווי החוזה העתידי למועד הקרע, נדרשת תחילה הערכת שווי למניית החברה למועד הקרע.
• תסריט א'- נניח כי במועד הקרע החברה מצליחה בפעילותה וכפועל יוצא מכך שווי מניית החברה (שעליה נכתב כל אחד מהחוזים העתידיים) נאמד בהתאם להערכת שווי חיצונית אשר בוצעה על ידי מעריך שווי חיצוני לחברה ב- 32 דולר למניה. במקרה שכזה מחזיקת החוזה העתידי (המתגרשת במקרה דנן שלפנינו) תעמוד בהתחייבותה החוזית ותרכוש מהחברה דרך החוזה העתידי את מניית החברה (ששווייה נאמד ב- 32 דולר למניה) תמורת המחיר העתידי שלה הנקוב בחוזה (אפס דולר למניה). כתוצאה מפעולה זו, מחזיקת החוזה העתידי תרוויח 32 דולר = (32-0). כמובן שמנגד גם כותבת החוזה העתידית (החברה במקרה דנן שלפנינו) תעמוד בהתחייבותה החוזית ותמכור למתגרשת דרך החוזה העתידי את מניית החברה (ששווייה נאמד ב- 32 דולר למניה) תמורת המחיר העתידי שלה הנקוב בחוזה (אפס דולר למניה). כתוצאה מפעולה זו, כותבת החוזה העתידי תפסיד 32 דולר = (32-0)– (שימו לב למינוס לפני הסוגריים).
• תסריט ב'- נניח כי במועד הקרע החברה נכשלת בפעילותה וכפועל יוצא מכך שווי מניית החברה (שעליה נכתב כל אחד מהחוזים העתידיים) נאמד בהתאם להערכת שווי חיצונית אשר בוצעה על ידי מעריך שווי חיצוני לחברה ב- 0 דולר למניה. במקרה שכזה מחזיקת החוזה העתידי (המתגרשת במקרה דנן שלפנינו) תעמוד בהתחייבותה החוזית ותרכוש מהחברה דרך החוזה העתידי את מניית החברה (ששווייה נאמד באפס דולר למניה) תמורת המחיר העתידי שלה הנקוב בחוזה (אפס דולר למניה). כתוצאה מפעולה זו, מחזיקת החוזה העתידי תרוויח 0 דולר = (0-0). כמובן שמנגד גם כותבת החוזה העתידית (החברה במקרה דנן שלפנינו) תעמוד בהתחייבותה החוזית ותמכור למתגרשת דרך החוזה העתידי את מניית החברה (ששווייה נאמד ב- באפס דולר למניה) תמורת המחיר העתידי שלה הנקוב בחוזה (אפס דולר למניה). כתוצאה מפעולה זו, כותבת החוזה העתידי גם היא תרוויח 0 דולר = (0-0)– (שימו לב למינוס לפני הסוגריים).
למעשה, חוזה RSU הינו התחייבות להענקת מניה בתום תקופת זכאות מוגדרת מראש, ולפיכך הוא דומה לחוזה אקדמה (FORWARD) על מניה חסומה. חשוב לזכור שבמועד ההענקה לעובד יש התחייבות לרכישת מניה באפס אבל אין לו בעלות משפטית על המניה (לכן בתקופת צבירת הזכאות מחזיק חוזה ה- RSU אינו זכאי לדיבידנדים או לזכויות הצבעה). בנוסף, במידה ואין עמידה בתקופת הזכאות, ההתחייבויות פוקעות.
לסיכום
מדוע חשוב לפנות לעורכת דין לגירושין בעלת הבנה בחוזים עתידיים?
בהערכת שווי של חוזים עתידיים בהליכי גירושין קיימות מורכבויות רבות, ובהן:
• חוזים עתידיים שלא פשוט להעריך את שוויים.
• הערכת שווי חוזים עתידיים היא בכל מקרה הערכה בלבד ולא מדע מדויק (למרות שהיא הרבה יותר מדויקת מהערכת שווי של תאגידים ונכסים בלתי מוחשיים).
• לצד אחד יש אינטרס להקטין את הערכת השווי בעוד שלצד השני יש אינטרס להגדילה.
• מומחים לחוזים עתידיים המבצעים את הערכת השווי יכולים לשנותה לכאן ולכאן, באמצעות בחירת שיטות הערכה שונות ואמידת פרמטרים שונים המיטיבים עם הלקוח אשר שכר את שירותיהם.
• קיימות אפשרויות לאי מסירת נתונים או להסתרת נתונים או להבאת נתונים לא נכונים, העלולים להקטין את שווי החוזים העתידיים המוערכים. על כן צריך להבין בתחום החוזים העתידיים ובעיקר – לדעת להגיע לנתונים! אל תתנו שירמו אתכם!
• הצדדים עשויים להעלות טענות שונות בפני האקטואר הממונה על ידי בית המשפט למשפחה או בית הדין הרבני, ובכך לשנות את הערכתו לכאן או לכאן.
• אין זה נדיר שאחד הצדדים, מנצל את אי הבנתו של הצד השני בתחום החוזים העתידיים על מנת לצאת באיומים מרתיעים, במטרה להביא לוויתור על זכויות, חשוב שעורכת הדין שלך תבין בתחום החוזים העתידיים באמת!
לאור האמור לעיל, קיימת חשיבות רבה בפנייה לעורכת דין בעלת הבנה אקטוארית מצוינת וניסיון רב בקריאת הערכות שווי כלכליות של נכסים פיננסיים בכלל וחוות דעת לאמידת ערך חוזים עתידיים בפרט ע"פ שיטות הערכת השווי השונות ובתיקי גירושין המערבים חלוקת רכוש מורכבת.
כלל לקוחות המשרד זוכים לטיפול אישי וקרוב בזמינות גבוהה ולמעטפת מלאה מהפן המשפטי והמימוני-אקטוארי כאחד. משרדה של עורכת דין ענבר דרור עובד בצמוד עם פירמת הערכות השווי "שווי פנימי – מעריכי שווי בלתי תלויים", המספקת שירותי הערכות שווי וייעוץ כלכלי של תאגידים ונכסים בלתי מוחשיים ומכשירים פיננסים מורכבים, לצרכי עסקאות ודוחות כספיים וחברה בלשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראלIsrael Association of Valuators and Financial Actuaries .
לפירמת שווי פנימי צוות מקצועי – המורכב מכלכלן אמפירי, איש מימון, מעריך שווי, אקטואר, מודליסט פיננסי, מנהל סיכונים פיננסיים, אנליסט נתונים, סטטיסטיקאי ודאטה סיינטיסט – הבקיא בתחומי המימון, היעוץ הכלכלי והערכות השווי. הפירמה מספקת לצרכים שונים גם חוות דעת מקצועיות של מעריך שווי מימון תאגידי (CFV) על ידי לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA), מעריך שווי מימון כמותי (QFV) של לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA), מודליסט פיננסי וכלכלי (FEM) מטעם לשכת מעריכי השווי והאקטוארים הפיננסיים בישראל (IAVFA) ואקטואר פיננסי (FRM) מטעם האיגוד העולמי לאקטוארים (GARP).
לאורך השנים ייצגה עורכת הדין ענבר דרור, שורה ארוכה של לקוחות "חלשים" תוך מניעת, שינוי ואף פסילת הערכות שווי מעוותות כלפי מטה (כמו גם מומחים שלא מבינים בחוזים עתידיים) כמו גם מיצוי הזכויות הכלכליות המגיעות בכלל הרכוש המשותף.
ענבר דרור
עורכת דין לדיני משפחה ומעמד אישי
מלווה ומייצגת בבתי משפט אזרחיים ובבתי הדין הרבניים, בהליכי גירושין מתוך ראייה מערכתית רחבה, ששמה בראש את טובת הילדים.
מתמחה בליווי וייצוג תיקי גירושין ומעמד אישי ובכללם הוצאת צווי נזקקות, עריכת ירושות, צוואות ועיזבונות, הסכמי חיים משותפים, הסכמי ממון והסכמי גירושין