במהלך שהוגדר מאחורי הקלעים כ"מהלך מאזן מערכות", ועדת המינויים לדיינים, בראשות השר לשירותי דת ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס), אישרה ברוב של 10 בעד מול מתנגד אחד בלבד, את מינוי 21 הדיינים החדשים לבתי הדין הרבניים האזוריים.
מדובר באירוע יוצא דופן לא רק בשל המספר – אלא בעיקר בשל הרכב המינויים: לראשונה זה שנים רבות, נרשמה חלוקה שוויונית כמעט מושלמת בין המגזרים הדתיים הגדולים. שבעה דיינים מהציבור החרדי האשכנזי, שבעה מהחרדים הספרדים, ושבעה מהציונות הדתית.
ועדת המינויים לדיינים
צילום: דוברות
בשורה למתדיינים בבתי הדין: יותר זמינות, יותר אמון
עבור זוגות המצויים בהליכי גירושין – ובעיקר עבור נשים וגברים שממתינים זמן רב לדיון בענייניהם – מדובר בבשורה של ממש. מחסור בדיינים בשנים האחרונות הוביל לעומסים חריגים, דחיות דיונים והארכת הליכים. מינוי הדיינים צפוי להקל משמעותית על העומס הקיים, לקצר זמני טיפול ולשפר את נגישות מערכת הדין הרבני.
מעבר לכך, הרכב מגוון המייצג את כלל הזרמים בציבור הדתי, עשוי לתרום להגברת האמון במערכת – במיוחד כאשר מדובר בעניינים רגישים כמו ניכור הורי , זמני שהות , וסרבנות גט. נוכחותם של דיינים מהציונות הדתית לצד דיינים חרדים נתפסת כהתפתחות מאחדת שיכולה להשפיע גם על רוח הפסיקה.
הדיינים שמונו:
מהציבור החרדי האשכנזי:
-
הרב שלמה רוזנטל
-
הרב ישראל מאיר קוק (חתנו של הרב אפרתי)
-
הרב צבי שינדלר
-
הרב שלמה בנימין הלפרין
-
הרב ישראל חיים וינגוט (חסידות גור)
-
הרב שמעון מן (חסידות בעלזא)
-
הרב חיים זלץ
מהציבור החרדי הספרדי:
-
הרב אלקנה סננס
-
הרב אייל גיאת
-
הרב אליהו כהן
-
הרב איתי זברלו
-
הרב אברהם חשאי
-
הרב גולן אלוף
-
הרב משה צאיג
מהציונות הדתית:
-
הרב יחיאל פריימן
-
הרב יעקב שפונגין
-
הרב ידידיה כהנא
-
הרב אביעד תפוחי
-
הרב ישועה סעדיה רטבי
-
הרב דורון אלון
-
הרב יאיר אטון
"שותפות נדירה, כוונה משותפת"
השר מלכיאלי, שעמד מאחורי ההליך הפוליטי, אמר לאחר ההצבעה:
"אחרי מאמצים גדולים, זכינו לבחור 21 דיינים תלמידי חכמים, שמייצגים את כלל המגזרים. זו עדות לכך שטובת עם ישראל קודמת לכל שיקול אחר. אני מודה לראש"ל הגר"ד יוסף שליט"א ולרה"ר הגר"ק בר שליט"א על הגיבוי וההובלה".
גם יו"ר דגל התורה, ח"כ משה גפני, ציין את חשיבות ההליך:
"דרשתי זמן רב לקדם את המינויים – כדי למנוע מצב בו חסרים דיינים בבתי הדין. שמח שהצלחנו להביא להסכמה שתאפשר תפקוד תקין למערכת כולה".
סיכוי לשינוי באופי הפסיקה?
האם הרכב הדיינים החדש ישפיע גם על פסקי הדין בענייני גירושין, באופן שונה אשר היה נהוג עד כה ימים יגידו ובהחלט זה ייתכן. מינוי של דיינים מגוונים יותר – גם ברקע ההשכלתי, גם בגישתם הציבורית – עשוי להביא לפרשנויות הלכתיות וגישה שיפוטית שונה, שתחפש לעיתים את דרך האמצע בין שמרנות להכלה.
לא פחות חשוב – הגיוון יוכל לסייע במקרים הרבים שבהם זוגות חשים ניכור או ריחוק מהמערכת, וחשים שלא "מדברים את שפתם". לו יהי…