מאת רונית כהן זמורה
זוגיות שנולדה באהבה גדולה עשויה להתעמת עם תוצאות לא חיוביות, כאשר הילדים לא מקבלים אותה מחשש משינויים, נאמנות להורה הביולוגי וחווית אובדן. בני זוג מרגישים קרועים בין הרצון לשמור על הקשר ובין המחויבות להורות ולרווחת ילדיהם. על כן, יש לגשת לתהליך ברגישות רבה, בהקשבה לצורכי הילדים והתאמה לקצב ההסתגלות שלהם.
אחד האתגרים המרכזיים הוא התמודדות עם תחושת הנאמנות הכפולה של הילדים. הם חוששים שמערכת היחסים עם ההורה הביולוגי תשתנה בעקבות הצטרפותו של בן או בת זוג חדשים, במיוחד אם גם להם יש ילדים משלהם. הזוג החדש צריך להעמיד בראש סדר העדיפויות את הילדים ולהתחשב בנפשם העדינה. הילדים חוששים למקום של ההורה הביולוגי שנשאר בבית השני, האם הוא ייפגע מהקשרים שלהם עם בת הזוג של ההורה. על מנת להקל על המעבר, מומלץ לערוך שיחות פתוחות עם הילדים לפני כל שינוי משמעותי, ולאפשר להם להביע את רגשותיהם וחששותיהם.
בטווח הקצר, יש לגלות סבלנות ולהימנע מכפיית השינוי על הילדים. עם זאת לאחר שנוהל דיאלוג פתוח, כדאי לשקול ליווי של איש מקצוע מתחום הטיפול שילווה את הזוג וידריכם, שיכול לסייע בזיהוי התנהגויות ובהתמודדות עימן בצורה בריאה. חשוב שההורים יזכרו, כי על אף שלילדים יש חששות, אין לתת להם לנהל את חיי המבוגרים, אלא יש למצוא פתרונות ומענה לחששותיהם. כניעה בטווח הקצר לילדים יש בה כדי לגרום לנזק התפתחותי מאחר שהם ירגישו כוח ועוצמה בניהול חייהם של ההורים על חשבון כוחם של ההורים, שכוחם ייחלש והילד יוכל פחות לסמוך ולהישען עליו. בטווח הארוך יכולים גם להתפתח רגשי אשמה על התערבות בחיי הוריהם.
במקביל, ההורה הביולוגי חייב לשמור על זמן איכות פרטי עם ילדיו, כדי להדגיש שהם עדין בראש סדר העדיפויות ,ואל להם לחשוש מתחרות עם בת הזוג. על הילדים להבין כי בת הזוג החדשה אינה מחליפה את ההורה הביולוגי האחר, אלא מהווה דמות נוספת בחייהם שיש לכבדה.
בת הזוג צריכה לכבד את הכללים שהונהגו בבית בן הזוג ולהכיר בכך כי יש לתת לילדים ולאביהם זמן נפרד, שהיא אינה שותפה בו. עליה להימנע משיפוטיות לגבי החינוך ואין מקום שתתערב בחינוכם. הזוג צריך לשמור על כבוד שניהם ולהכיל את הילדים בתוך הזוגיות החדשה.
כאשר ילדים מפגינים חוסר כבוד או התנגדות לבן הזוג החדש, על ההורים לנהל שיחה משותפת ולקבוע אסטרטגיה ברורה להתמודדות עם הסיטואציה. מסר אחיד ועקבי יאפשר לילדים להבין את מקומם בתוך המשפחה החדשה ולחוש ביטחון במסגרת החדשה.
יצירת מארג של משפחה מעורבת בפרק ב' היא משימה מורכבת הדורשת סבלנות, רגישות רבה והתאמה מרבית לילדים. רוב הילדים מסתגלים ומתאימים עצמם למציאות החדשה, אך הדבר דורש זמן ותמיכה. הצלחת הזוג לשרוד במציאות מורכבת זו, תלויה במידה רבה ביכולתם של בני הזוג לקבל את הרגשות ולבנות מערכת יחסים המבוססת על כבוד, חיבה והשלמה- ללא רגשות קנאה או תחרות.
רונית כהן זמורה- מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי.
מחברת הספר ״תחנות החיים של הזוגיות״ – מדריך עבודה עצמית בזוגיות מ-א׳ ועד ת׳.