השפעת מלחמת חרבות ברזל על דיני המשפחה בישראל

עורכת הדין ליאת לב קליין מסכמת לאחר שנה את השינויים הסבוכים שיצרה מלחמת חרבות ברזל על דיני המשפחה בישראל ,והמענה שקיבל באופן מפתיע טיפול מהיר .

צילום: Gustavo Ismach עורכת הדין ליאת לב קליין- צילום פרטי

מאת עורכת הדין ליאת לב קליין
מלחמת חרבות ברזל, שהחלה ב-7 באוקטובר 2023, הביאה לשינויים משמעותיים במערכת המשפטית בישראל, במיוחד בתחום דיני המשפחה. המלחמה יצרה צורך דחוף בחקיקה חדשה ובהתאמות לשינויים חדים בחיים האישיים של משפחות רבות. בתי המשפט נדרשו להתמודד עם סוגיות שלא היו בסדר היום המשפטי עד כה, תוך שמירה על זכויות הילדים וההורים בסיטואציות מורכבות.

שינויים מרחיקי לכת בחקיקה
אירועי המלחמה גרמו לאובדן חיי אדם ונפגעים רבים, והדבר עורר צורך בשינויים מהותיים בחוקי הירושה, חוק התגמולים, סוגיות הולדה לאחר המוות ועוד. החוק החדש נועד לתת מענה למציאות הקשה שנוצרה, עם עדכונים כמו תיקונים לחוק הירושה ואפוטרופסות. אחת השאלות הבולטות היא כיצד להתמודד עם המורכבות של זמני שהות בין הורים גרושים בזמן מלחמה, תוך שמירה על רווחת הילדים.

קיום זמני שהות
בזמן מלחמה, קיום זמני שהות בין הורים גרושים מעורר שורה של שיקולים רגשיים ולוגיסטיים. הורים רבים מצאו את עצמם במצבים קשים, כשהם מתמודדים עם חששות בטיחותיים ועם הגבלות נסיעה. המחלוקות בין ההורים עלולות להחמיר, במיוחד כאשר אחד ההורים מתגורר באזור מסוכן או מעוניין לקחת את הילדים לאזור כזה. בתי המשפט נדרשים לאזן בין שמירה על זכויות ההורים לבין הבטחת בטיחות הילדים.

נראה כי המלחמה הובילה לעלייה במחלוקות בין הורים גרושים בנושא זמני שהות. לדוגמה, אב ביקש להעביר את ילדיו לארה"ב בשל החשש מהמצב הביטחוני, אך בית המשפט דחה את הבקשה בעקבות התנהלותו הלא מספקת בענייני מזונות וחינוך הילדים. השופט ארז שני אף ציין כי "רשעות גרידא אינה זוכה לסבלנות לא בימי מלחמה ולא בימי שלום.
שימוש בזרע נפטר להולדה
מותם של ישראלים רבים במלחמה הציף את השאלה האם ניתן להשתמש בזרע של נפטרים לצורך הולדה. הנושא לא מוסדר בחקיקה ברורה בישראל, אך בעקבות המלחמה הוחלט לאפשר שאיבת זרע מנפטרים גם לבקשת ההורים, בלי צורך באישור בית המשפט. עם זאת, השימוש בזרע תלוי ברצון הנפטר, וההחלטות מתקבלות על סמך הוכחות לרצונו להעמיד צאצאים.

תיקונים בחוק הירושה
האירועים הקשים של המתקפה האכזרית הביאו לשינויים נדרשים בחוק הירושה. עד כה, היה חשוב לקבוע את סדר הפטירה לצורך חלוקת העיזבון. לאחר מותם של רבים, הוצע לתקן את החוק כך שיורשים שנרצחו ייחשבו ככאלה שאין לקבוע מי מת קודם. תיקונים נוספים כוללים הרחבת זכאות ההסתלקות מעיזבון להורים ונכדים של המוריש, ובית המשפט יוכל לפעול לפי שיקולי צדק בהליכי חלוקת העיזבונות.

שיטת "כוח עליון" בדיני משפחה
שיטת "כוח עליון" פוטרת צד מחובות כאשר ההתחייבות הפכה לבלתי אפשרית עקב אירועים חריגים, כמו מלחמה. אולם, ישנן שאלות רבות לגבי הגדרת "אירוע חריג" ואילו אירועים ניתן לצפות מראש.
בישראל, מלחמה אינה תמיד נחשבת לאירוע בלתי צפוי, פסק דין ידוע קיים של השופט לנדוי מתקופת מלחמת יום הכיפורים ממחיש זאת שכן החברה חיה במצב ביטחוני מתוח. לכן, לא בכל המקרים ניתן לטעון להקלה בחובות המזונות שינויים בזמני השהות וחלוקת רכוש.

חובת מזונות ותגובות בתי המשפט
בבתי המשפט בישראל, החובה לתשלום מזונות לא מקלה, בייחוד שלרוב החיוב לקוח מהדין העברי גם בזמן מלחמה. דאגה לרווחת הילדים היא בראש סדר העדיפויות, והצרכים שלהם אינם תלויים במצב הביטחוני. לעומת זאת, במקרים של חובות כלכליים אחרים, כמו איזון רכושי, בתי המשפט עשויים לגלות גמישות, במיוחד אם החייב נפגע כלכלית בעקבות המלחמה

עיקרי הדברים
מלחמת חרבות ברזל יצרה מורכבויות חדשות בדיני המשפחה בישראל, והנושאים הקשורים לאפוטרופסות, זמני שהות, שימוש בזרע נפטר ודיני ירושה הפכו לרלוונטיים מאי פעם. בתי המשפט מתמודדים עם סיטואציות חדשות ולא מוכרות, כאשר ההחלטות מתקבלות תוך התחשבות בצדק, בטובת הילד וברצון הנפטר. השינויים הנדרשים בחקיקה ובפסיקות המשפטיות מראים את הדינמיות והיכולת של המערכת המשפטית להתאים את עצמה למציאות המשתנה, אך גם מדגישים את החשיבות שבשימת לב לצרכי הילדים והמשפחות ברגעים קשים אלו.

/>

לעניינים נוספים

עקבו אחרינו

במערכת

Previous
Next

הצטרפו לניוזלטר שלנו

בהשארת פרטים אתם נשארים מעודכנים,
פסק דין שטורף מחדש את הקלפים, שינוי חקיקה, החלטה חריגה,
בהרשמה מהירה ישירות למייל