רקע לפרשה המשפטית הסבוכה
המקרה החל בספטמבר 2022, כאשר אישה שעברה הליך הפריה חוץ-גופית גילתה, באמצעות בדיקה גנטית שבוצעה בשל מום לבבי שהתפתח אצל העובר, כי התינוקת שברחמה אינה קשורה אליה ולבן זוגה מבחינה גנטית. משרד הבריאות הקים ועדת בדיקה לאיתור ההורים הביולוגיים, אך בתחילה לא נמצא קשר ברור.
לאחר לידתה באוקטובר 2022, התינוקת נרשמה כבִּתם של האם היולדת ובן זוגה, שביקשו להמשיך לגדל אותה, בעוד שנעשו מאמצים לאתר את הוריה הגנטיים. עם הזמן, ובמסגרת מאבק משפטי מורכב, נמצרו הוריה הגנטיים של התינוקת – זוג אחר שעבר אף הוא הליך הפריה בבית החולים.
הכרעת בית המשפט – טובת הילד מעל לכל
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון קבע כי סופיה תועבר למשמורת ההורים הגנטיים, אך הוריה המולידים ערערו על ההחלטה לבית המשפט המחוזי מרכז, וזה קיבל את ערעורם. השופטים הכריעו כי האם היולדת ובן זוגה הם שיישארו ההורים החוקיים והאפוטרופוסים של הילדה, בהתבסס על עקרון טובת הילד ועל הקשר ההורי שנוצר לאורך חודשי ההיריון וגידולה לאחר הלידה.
בית המשפט ציין כי יש להעדיף את האם היולדת, אשר נשאה את התינוקת ברחמה לאורך כל ההיריון מבלי לדעת על הטעות שהתרחשה, ואף הייתה מוכנה לסכן את חייה בניתוח מסובך להצלת העובר. כמו כן, הודגש כי הקטינה קשורה באופן משמעותי להוריה המולידים, וניתוקה מהם עלול לגרום לה נזק בלתי הפיך.
נוסף על כך, השופטים התייחסו להשלכות הרחבות יותר של הפרשה, וקבעו כי בשל מורכבויות ההפריה המלאכותית, יש להעדיף את "עקרון הוודאות", לפיו האם היולדת מוכרת כאם החוקית, כפי שמשתקף גם בחוקים שונים כגון חוק הפונדקאות וחוק תרומת ביציות.
הקטינה קשורה באופן משמעותי להוריה המולידים
(צילום:AI)
שמירת הקשר עם ההורים הגנטיים
עם זאת, בית המשפט הכיר בזיקה הקיימת גם בין התינוקת להוריה הגנטיים, והדגיש את החשיבות שביצירת קשר עימם באופן המותאם להתפתחותה וגילה, בפיקוח רשויות הרווחה. נקבע כי ההורים הגנטיים יוכלו להיות חלק מסיפור חייה של הילדה, אך לא כהוריה החוקיים.
תגובת ההורים הגנטיים: "החלטה כואבת ומסוכנת"
ההורים הגנטיים הביעו צער על ההחלטה, וטענו כי היא "מנציחה עוול חמור". לדבריהם, מדובר בהכשרה של טעות חמורה שנעשתה בבית החולים, תוך שלילת זכותם לגדל את ילדתם הביולוגית. "נלמד את ההחלטה ונשקול את המשך צעדינו לתיקון העוול", ציינו.
פרשת החלפת העוברים בבית החולים אסותא נחשבת לאחד המקרים המשפטיים המורכבים ביותר שידעה מערכת המשפט הישראלית בתחום הפריון והמשפחה. ההכרעה שהתקבלה עשויה לשמש תקדים במקרים דומים בעתיד, ולהשפיע על מדיניות בתי המשפט בכל הנוגע לזכויות הורים ביולוגיים לעומת הורים מגדלים.