מאת רונית כהן זמורה-מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי
פסק זמן – שיטה שבה בני הזוג שיש להם ספקות לגבי המשך דרכם המשותפת, נוטלים לעצמם תקופה לבדיקה ולמחשבה באופן רגוע, אם הם רוצים להמשיך במערכת יחסיהם. הם עדיין אינם בטוחים כי הגירושין הינם הצעד הנכון עבורם ומחפשים פתרון זמני, כמוצא אחרון לפני גירושין או פרידה סופית. בפסק זמן הם משאירים פתח לחזרה לזוגיות, אולי יהיה בזה משהו שיניע אותה מחדש. בני הזוג יודעים כי מפסק זמן תמיד אפשר לעבור לגירושין, אך חזרה מגירושין היא מורכבת וקשה לאין שיעור וכמעט שאינה מאפשרת דרך חזרה.
פסק זמן זה נובע מחוסר ודאות לגבי המשך הקשר, מאחר שהזוג אינו בטוח אם הוא יצליח לשקם את יחסיו או שפניו לגירושין, הזוג קובע תקופה של פרידה זמנית, שנמשכת בדרך כלל חודש עד שלושה חודשים שבהם הזוג מעמיד את יחסיהם בניסיון, במבחן הגעגוע והאם בן הזוג חסר. המבחן מצביע כי אהבה אמיתית תשרוד לאחר פרידה של כמה חודשים ותגלה כמיהה להמשיך לחיות עם האדם השני. אך לעיתים מגלים כי אין למה להתגעגע ואין עבור מה להתאמץ בשבילו. על הזוג לדעת, כי אי אפשר להשתמש בפסק זמן בתדירות רבה, אחרת כלי זה יאבד מערכו ויהיה חסר ערך.
חשוב כי זוג שהחליט לקבל על עצמו פסק זמן, ילווה באותה תקופה בטיפול זוגי שיעזור לזוג להבין, לדעת ולשמור על מה שהם רוצים במסגרת תומכת ומגוננת, שתלווה אותם ותסייע להם להסיק מסקנות נכונות, לעבד את התחושות ולהובילם בנתיב שהם בוחרים. אם פני הזוג לשיקום, היא תנסה למצוא דרכים לחיבור ביניהם. אך אם פניהם לפרידה היא תאפשר לכל אחד לבנות נתיב אחר שיאפשר לו חיים טובים יותר בעתיד.
בבחירה ב"פסק זמן" יש יתרונות וחסרונות. היא מאפשרת התבוננות אחרת על היחסים ולוקחת בחשבון שיש לשלם מחיר שגובה תהליך זה.
היתרונות:
מאפשר להתבונן על היחסים מרחוק – מאפשר לבני הזוג לקבל פרופורציות מתאימות לגבי היחסים שלהם ולשפוט בצורה רגועה ומחושבת יותר את מערכת היחסים. היא מאפשרת לזוג לבחון אם פרידה היא הדרך הנכונה עבורם, האם לכל אחד מהם יש עדיין רגשות כלפי השני. מאפשרת לראות את הדברים הטובים והרעים בקשר ולקבל פרופורציות מתאימות לגבי החלק היחסי של כל אחד מהם.
בדיקה למה מתגעגעים – הפרידה מאפשרת לבדוק מהם הדברים החסרים בפסק הזמן הזה. למה מתגעגעים מהחיים הקודמים וממה שמחים להשתחרר. זה מאפשר לעשות חשבון נפש ולהגיע להחלטה לאחר איסוף נתונים לגבי התחושות והרצונות.
מאפשר חשיבה חוזרת – מאפשר לכל אחד מבני הזוג לעשות חשבון נפש בתנאים רגועים ולשקול ולקבוע מחדש איפה עובר הגבול בין ניסיונות השיקום והיכולת להודות שהקשר הסתיים.
טעימה לגבי החיים לאחר הפרידה – מאפשר לבני הזוג להתנסות בחיים לבד ללא בן הזוג ולראות מה יזמנו להם החיים בנפרד. האם הדרך הזו מתאימה להם או שהם רוצים לשקם את יחסיהם.
החסרונות:
תחושה של שיכרון חושים – הפרידה בשלב הראשון מאפשרת התנסויות חדשות וגילוי עולם חדש מחוץ למסגרת הזוגית. יכול להיות שאחד מהם יתאהב במה שמזמנים החיים החדשים ולא ירצה לחזור לחיי הזוגיות.
חיזוק הערך העצמי – היציאה "לשוק הפנויים והפנויות" גורמת במקרים רבים, במיוחד לגברים, לחוש נחשקים ובעלי ערך. מכניסה את הפרוד החדש לשיכרון חושים ומעלה את הערך העצמי שלו עד כי לא ירצה לוותר על תחושה קסומה זאת.
תחושת נטישה – בחירה בדרך זו מגבירה אצל אחד מבני הזוג או שניהם את תחושת הדחייה והנטישה, כי בן הזוג עזבו אותם למען חיים אחרים. תקופה זו הינה בלתי נסבלת עבורם ומלווה בסבל רב.
לכן, הבחירה בפסק זמן אינה הדרך המומלצת לכל הזוגות. יש לשקול באופן אישי את המחירים של החלטה זאת כדי שהפסקה זו לא תהיה עילה לגירושין בשל תחושת נטישה, או של התלהבות זמנית מהסטטוס החדש, חייבים לקיים אותה אך ורק בתוך מסגרת מלווה.
כיצד הזוג צריך לנהוג בתקופת הפסק זמן?
זוג שקיבל על עצמו פסק זמן טוב יעשה אם יקבע לעצמו כללים ברורים להתנהגות בעת הזו וכן ייקבעו כללים לתקופה שלאחר פסק הזמן.
1. הכנת מסמך טיוטה שישמש בסיס להסכם הגירושין – אם הזוג יחליט על פרידה מסמך זה יכלול איך הם עומדים להתנהל מבחינה זוגית, הורית, כספית, חברתית ואישית. כיצד ייפתרו סיטואציות שלא ציפו מראש שיקרו. כיצד מתקשרים, מתי מתראים, מהי חלוקת המטלות.
2. משך ההפסקה ואופייה – הזוג קובע את תקופת ההפסקה ומהם הכללים לפיהם הם נוהגים בתקופה זו: האם מספרים למשפחה ולחברים על הפרידה, האם יוצאים לאירועים משפחתיים לבד או ביחד?
3. הילדים – נקבעים כללים להתנהלות עם הילדים, חלוקת הזמן איתם, מה עושים לבד ומה ביחד, מה אומרים להם וכיצד שומרים על קשר משפחתי.
4. קשר עם אחרים – על הזוג לא להכפיש אחד את השני ולשמור זה על כבודו של זו. קבעו את מי משתפים בהחלטה ומי לא. כמו כן קבעו האם מותר לצאת עם בני זוג אחרים, האם שומרים נאמנות זה לזו.
ההחלטה על פסק זמן מאפשרת לזוג להגיע להחלטה הטובה לו בצורה רגועה ולא לוחמנית. אם הזוג החליט לחזור לזוגיות לאחר פסק זמן. סביר להניח כי בתקופה הראשונה הוא יחוש בירח דבש, אך תקופה זאת עתידה להסתיים. לכן הזוג צריך להיות מלווה בשלבים אלו על ידי גורם מקצועי, שייכנס למרחב הקשר ביניהם ויאפשר להם לצאת ממעגל האשמות וחוסר שביעות רצון, לעבר הבנת הצרכים של כל אחד מהם מהזוגיות. גורם זה יאפשר להם להבין על מה כל אחד נדרש לוותר ואילו צרכים שלו ימומשו. כמו כן יאפשר לזוג לבנות דפוסים חדשים מתאימים יותר המשרתים אותם כזוג וכיחידים. תהליך זה יאפשר לבנות זוגיות אחרת שיש בה כדי לאפשר צמיחה והתפתחות אישית וזוגית, שפותחת פתח לקרבה מחודשת.
ברם, יש זוגות שבתום תקופה זו יגלו חוסר מוטיבציה לעבוד על הזוגיות והפרידה הזמנית תהפוך לקבועה. אזי כל אחד מהם עדיף כי ילווה על ידי גורם מקצועי לעבד את חוויית האובדן וזריעת ניצנים לסלילת הדרך בנתיב אחר.
רונית כהן זמורה- מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי.
מחברת הספר ״תחנות החיים של הזוגיות״ – מדריך עבודה עצמית בזוגיות מ-א׳ ועד ת׳.